De fleste er ikke særlig interesserede i stambogen, men det er et vigtigt redskab, hvor med avleren kan udvælge raske hunde til avlen. Det er også vigtig at man får en kontrakt fra en anerkendt opdrætter, der sælger med DKK købskontrakt, så har man større sikkerhed.

F.eks. hvis hvalpen bliver syg og dør, inden for det første ½ år, skal opdrætter bevise, at den ikke led af en arvlig sygdom. Hvis opdrætter ikke kan det, har man ret til at få pengene retur. Hvis hvalpen bliver syg og dør, inden for de næste 1½ år, skal køberen bevise, at det var en arvlig sygdom og kan så få pengene retur. Man kan altså få penge retur, ved arvlige sygdomme inden for de første 2 år. Alt efter hvor alvorligt det er. Ved nogen fejl og mangler gives der også penge retur.  Som tommelfinger regel, skal hunden lide under sygdommen. Ikke skønhedsfejl. Man aftaler dette med opdrætter eller kan få hjælp ved DKK, hvis man er medlem.

 

Avlsrestriktion:

Det skal på behørig vis dokumenteres, at faderen til et hvalpekuld har normale testikler på normal plads.
Der henvises herudover til DKK’s stambogsføringsregler. (Det eneste hundene skal opfylde for at få basis stambog)

Avlsanbefalinger:
For at få påtegningen ”Denne hund er avlet efter Klubben for Små Selskabshunde’s og DKK’s avlsanbefalinger” på stambogen skal følgende være opfyldt:

1. Begge forældredyr skal før parring være præmieret på en FCI/DKK anerkendt udstilling med mindst Very Good eller være eksteriørgodkendt på et eksteriørarrangement.

2. Begge forældredyr skal før parring være undersøgt for Patella Luksation (PL) og have en status 0 eller 1 registreret i DKK. PL status 1 må kun parres med PL status 0. Undersøgelsen kan tidligst foretages, når hunden er 12 måneder gammel og skal kun foretages én gang.le testikler på normal plads.
Der henvises herudover til DKK’s stambogsføringsregler. (for at få stambog + skal man opfylde både avlsrestriktioner og anbefalinger)

Vores hunde har PL 0/0. Desværre er dette blevet en anbefaling, så nu er der flere der avler uden at få deres hund "godkendt". De må jo være ligeglade med om deres hvalpe får dårlige knæ og om de er racetypiske. Vi syntes jo alle, at netop vores BF er den skønneste i verden, men en dommer er forhåbentlig objektiv.

Husk at spørge ind til indavlsprocenten på hvalpen, forældrene og bedsteforældrene http://www.dkk.dk/side.asp?ID=2400. Spørg også til PL i genrationer bagud. Så se jer godt for, inden du forelsker dig i en hvalp. Inden du køre ud og ser på en hvalp, så spørg ind til om de har fået deres hunde undersøgt for dårlige knæ (PL=patellaluxation) og om de er udstillet eller eksteriørgodkendt på et eksteriørarrangement. Se mere her http://www.dkk.dk/side.asp?ID=2401 Vi avler selvfølgelig kun med basis plus stambøger. Du kan læse mere her http://www.hundeweb.dk/dkk/public/openPage/tjenester/avlsrestriksjoner/raseData.html?RAID=2150 og selvfølgelig opfylder vores hvalpe alle anbefalinger også. Personligt, kan jeg slet ikke forstå, at nogen vil avle uden at opfylde de få anbefalinger der er. Alle der køber en hvalp her, vil jeg vejlede, så de avler efter avlsanbefalingerne. Når det alligevel sker, er det ikke mit ansvar og ikke min anbefaling.

Ansvarlige avlere vælger sunde og psykisk velafbalancerede hunde. På udstillingerne bliver hundene vurderet både på udseende og psyke.

 

Hvis man er medlem af DKK, får man adgang til hundeweb . Her kan man tjekke alle hunde med DKK-stamtavle. Man kan se hvilke placeringer de har fået ved udstillinger, hvilke sygdomme de er blevet undersøgt for, herunder knæ-undersøgelsen (PL=patellaluksation), hvordan indavlen er o.s.v. Det er vigtigt med en lav indavlsprocent for at få så stærke og sunde hunde, rent genetisk. Hvis hundene har høj indavlsprocent, er der større risiko for at hundene bliver bærer af gener der giver sydomme. Spørg avleren hvad indavlsprocenten er. Alle ansvarlige avler ved dette. DKK anbefaler max 6,25% og vi får ALDRIG hvalpe der overstiger dette. Vi stræber mod 0%, men spørg ind til det enkelte kuld.

KKKK %0,00n n         

Hvis nogle reklamer med, at deres hunde og hvalpe er 100% genetiske raske, ved du, at det er en avler der enten ikke har forstand på det eller noget andet, for der findes ikke gentest på Bichon Frisé. Dermed kan det ikke fastslås, om en Bichon Frisé er genetisk rask.

En stambog er en anetavle, altså et dokument, som viser hundens ”stamtræ”, så man kan følge med i avlen og få en ret klar fornemmelse af, hvordan ens kommende hvalp kan forventes at udvikle sig.

Husk at selvom hvalpen har DKK stamtavle, så er rigtig mange ting (f.eks. PL undersøgelser, indavlsprocenten) kun anbefalinger og derfor ikke et krav, for at få hvalpene stambogsførte. Så spørg rigtig godt ind, hvis du ikke har adgang til www.Hundeweb.

Man betaler primært for den indsats avleren gør med at finde gode avlsdyr, undersøge for arvelige sygdomme og den slags, som ligger bag ved stambogsføringen. Og selvfølgelig for at socialiser hvalpene på det bedst mulige måde.

Det siger selv, at stambogen kun har værdi, hvis man kan stole på de oplysninger, som står i den. En DKK stamtavle kan tjekkes, hos DKK (Dansk Kennel Klub). Hvem som helst med en PC kan lave en hjemmelavet stambog og selv opdigte, hvem der er forældre og bedsteforældre til din kommende hvalp. Der er sågar privatpersoner, der har oprettet forretning på nettet, hvor hvem som helst – mod betaling naturligvis – kan oprette en stambog med de oplysninger, man nu selv har lyst til. Der er også enkelt personer der har lavet deres egne Kennel klubber, hvor man så konstruere stamtavler. Her er der INGEN garanti for at det passer, hvad der står. Man skal blot sige, at den og den er forældre til denne hvalp også vupti, så har du en stamtavle. Uanset om hvalpen er fra de forældre, som der bliver skrevet.

Så værdien af en stambog står og falder med, at man kan stole på de oplysninger, der står om hvalpens afstamning. Dansk Kennel Klub udsteder – som den eneste FCI-anerkendte organisation i Danmark – stambøger i overensstemmelse med FCI’s internationale bestemmelser. Vore hvalpe har DKK-stamtavle.

Et forholds nyt fænomen er designerhunde, som i følge avlerne skulle være særlig sunde. Dette er der intet belæg for. Det er korrekt, at hvis man avler på hunde, med høj indavls procent, så er der større risiko for at genetiske sygdomme kommer i udbrud. Så derfor skal man vælge sin hvalp med omhu og vælge en med lav indavls procent. Når man køber en hund med stamtavle, så har man på forhånd, en ide om hvilke problemer der er i racen. Man har også en god ide om temperment, størrelse og udseene. Det kan man undersøge, bl.a. hos DKK. Når man køber en designerhund, får man ikke pr. automatik det bedste fra to racer. Man kan få sygdomme, som er genetisk bestemt. Og man kan som med alle andre hunde, få sygdomme. Det er bestemt ingen garenti, at man slipper for sygdomme, fordi man køber en gadekryds. Man ved heller ikke hvordan den kommer til at se ud, den størrelse, aktivitet niveau m.v.

 

En designerhund, er det man førhen kaldte et gadekryds. Der er nogle der avler for at lave f.eks. labradoodlen (et kryds af en labrador og en puddel). Folk bestemmer selv, hvad de vil købe, men man skal gøre sig klart, at man ingen anelse har om hvad det er man køber. Bliver hvalpen som en labrador, i pels og psyke eller mere som en puddel? Hvor stor bliver den? Ingen ved det. Jeg ved fra en hvalpekøber, at hun købte en og havde fået at vide, at den fik en vis størrelse, men da den var voksen, blev den meget større og fik allergi. Hun havde hørt, at der er flere af dem der dør når de er omkring 1 år, da hjerneskallen ikke er stor nok, til hjernen. Det lyder uhyggeligt. Så alt avl med designerhunde går ikke godt.

 

Der findes i 100 vis af gadekryds og de hedder mange smarte ting. Hvis du ikke kan finde dem over racerene hunde (FCI anerkendte), så er det et gadekryds. Der laves også gadekryds med Bichon Frisé. Racerene er en populær betegnelse for en gruppe af dyr, der opfattes, at have en række nedarvede fællestræk, i modsætning til andre grupper inden for den samme art (fra Wikipedia). Derfor må en race kunne få afkom som ligner sig selv.

Bichon Frisé blandinger;

Bich-poo; Bichon Frise + Puddel

Bichomo; Amerikansk Eskimohund + Bichon Frise

Bichon-A-Ranian; Bichon Frise + Pomeranier

Bichon Yorkie; Bichon Frise + Yorkshire Terrier

Biton; Bichon Frise + Coton de Tulear

Bostchon; Boston Terrier + Bichon Frise

Chi-Chon; Bichon Frise + Chihuahua

Chinese Frise; Bichon Frise + Chinese Crested

Chonzer; Bichon Frise + Miniature Schnauzer

Cock-A-Chon; Bichon Frise + Cocker Spaniel

Daisy Dog; Bichon Frise + Puddel + Shih-Tzu

Doxie-Chon; Bichon Frise + Gravhund

Engachon; Bichon Frise + English Toy Spaniel

Fo-Chon; Bichon Frise + Toy Fox Terrier

Glechon; Beagle + Bichon Frise

Griffichon; Bichon Frise + Brussels Griffon

Havachon; Bichon Frise + Havanese

Italian-Bichon; Bichon Frise + Italiensk Greyhound

Ja-Chon; Bichon Frise + Japanese Chin

Jackie-Bichon; Bichon Frise + Jack Russell Terrier

Kashon; Bichon Frise + Cairn Terrier

La-Chon; Bichon Frise + Lhasa Apso

Maltichon; Maltese + Bichon Frise

Papichon; Papillon + Bichon Frise

Pushon; Mops + Bichon Frise

Rashon; Rat Terrier + Bichon Frise

Shelchon; Bichon Frise + Shetland Sheepdog

Silkchon; Bichon Frise + Silky Terrier

Wee-Chon; Bichon Frise + West Highland White Terrier

Zuchon; Bichon Frise + Shih Tzu

Man ved at der er opdrætter af (her i DK);

Chinese Crestepoo; Chinese Crested + Puddel

Labradoodle; Labrador Retriever + Puddel

Malti-Poo; Malteser + Puddel           

og sikkert mange flere. Men  huske, at fordi hvalpesælgeren kalder sin hvalp noget smart, er den ikke nødvendigvis en racehund. Undersøg altid tingene helt i bund. Inden du køre ud og ser på hvalpen (O:Der er ikke noget galt i at eje et gadekryds, men lad os kalde dem hvad de.