Socialisering af hvalpe

Når det gælder socialisering, er de første 16 uger i en hvalps liv den vigtigste tid overhovedet. Jo flere positive oplevelser med andre hunde og mennesker hvalpen får i den periode, jo mere social og velfungerende bliver den som voksen. Ligeledes er det dog også vigtigt at huske på, at dårlige oplevelser i denne periode også vil printe sig fast, og det kan være svært for hvalpen at glemme disse oplevelser igen. Derfor er det uhyre vigtigt at undgå dem, og dette gælder selvfølgelig hele hvalpen/ hundes liv. De første 8 uger, er lige så vigtige, som de næste 8. Derfor har opdrætter et kæmpe ansvar. Og hvalpekøberne også. De skal nemlig finde de opdrætter, som socialiser hvalpene og de skal selv socialiser, når de får hvalpen hjem.

 

Mange har tænkt, at sådan en lille hvalp, da ikke behøver en helt masse, for den skal nok lærer det hen af vejen. Man kan næsten ikke tage mere fejl. Hvis man gerne vil have psykisk stærke hvalpe, stater træningen fra den dag den bliver født. Der er evidens for at hvalpe der bliver udsat for lidt stress hver dag, får meget bedre mulighed for at klare sig senere i livet. Når jeg skriver lidt stress, så mener jeg det helt bogstaveligt. For stresser man hvalpen for meget, får det modsatte virkning. Man kan blot se på mennesker, så kan man måske bedre sætte sig ind i det. Vi bliver alle udsat for lidt stress hver dag. Sådan holder vi os i gang og bliver ikke inaktive og sløve. Modsat med for meget stress, kender vi nok alle. Så brænder vi ud, hvis det er vedvarende og over lang tid, og får det rigtig dårligt, bliver dårlig til at træffe beslutninger, får diarre, sover dårligt, angst (måske ikke det hele, men dele heraf)osv. Det er nøjagtig det samme med hvalpen/hunden. Hvis du vil vide mere om stress og symptomer herpå, så er der masser af muligheder for at google det.

Vores Bichon Frisé hvalpe er vores små babyer, små liv som vores familie bruger meget tid på at nusse om. De kommer op i vores hænder fra dag nr. 1, dog kun i et kort øjeblik i starten og det bliver så længere og længere jo ældre de bliver. De bliver også føntørret kortvarigt, fra dag et.

 

  

Vi benytter BioSensor SuperDog Stimulationhttps://youtu.be/OpL0yBwdIwM , så hvalpene kommer godt fra start og bliver så stærke som muligt.

Lige så snart. at de begynder at se verden uden for deres de kasse, så starter vi på renligheds og lydigheds træning. 

Når de bliver 3 uger, så begynder de i naturen, at komme ud af hulen. Hvalpene begynder at gå rund og være nysgerrige. Så er det med at udfordre dem, hos os får de et nyt stykke legetøj hver dag, så de lærer at det ikke er farligt, at møde nyt. Jeg arbejder også med deres balance og underlag. Derfor har jeg et vippebræt, som de ofte finder ret sjovt, at gå på. Forskellige tæpper og underlag, så poterne mærker forskellige ting. Fra da af, er det med at de møder så mange venlige mennesker og dyr, i alle aldre og udseender, som muligt.

Vores hvalpe kan løbe ud af døren og tisse, når jeg beder dem om det, ved 8 ugers alderen. De ved at de er dygtige og de fleste søger døren, af sig selv, når de er 8 uger. De kan ikke holde sig, da de er babyer, men hvis du lukker hvalpen ud med det samme den søger døren eller viser tegn på at skulle besørge, så vil den snart være helt renlig. Her skal det dog forstås sådan, at den ikke kan holde sig i længere tid, men at den ved, at det er udenfor, at man skal besørge.

 

De bliver også soigneret: redt, kartet, fønnet hver dag, til de flytter. De får bad og får klippet negle flere gange, inden de flytter. De besøger også dyrlægen, mindst 3 gange (efter fødslen, når de er 6 og 8 uger).

Jeg har et lyd"bånd" med forskellige lyde, som de hører, hver dag. Der er alt fra baby gråd til maskinpistol lyde.

Fra de er 5 uger kommer de ud, masser af gang, hver dag. Så det grundlæggende er på plads, i renligheds træningen. Husk at hvalpen kun er en baby-hund, når de er så lille. Så den kan ikke være rigtig renligt.

Vi køre også tur i bilen, mange gange, så hvalpene har det grundlæggende på plads og ikke udviser stress/angst ved køreture. Næsten alle hunde i Danmark har brug for at kunne køre i bil.

Den sidste uge sover de i eget bur, for at overgangen til, den nye familie ikke bliver for hård for dem og de nye familier.

Når de kommer med de nye familier hjem, er det utroligt vigtigt, at familierne fortsætter det gode arbejde. Det er med at komme ud og deltage i livet. Gå på en bro, på banegården, møde børn og voksne, hunde, heste, postbuddet osv Gå gerne til træning med din hund og gerne hele livet. Find noget i syntes om - begge to. Så er grundlaget der for at man får et langt og lykkeligt liv sammen.

N-kuldet (foto v Yanaika)

Vi åbner op for besøg når hvalpen er 3 uger. Moderen vil fra naturen passe på sine hvalpe og forsvare sin rede, alt hvad hun kan. I naturen, vil alle der kan komme i nærheden af hvalpene tilintetgøre dem. Derfor fjerner vi nogle gange tæven, ved de første besøg. Specielt hvis der er børn med, da børn har lidt svære ved at aflæse hunden.


Hvalpene bliver socialiseret på alle mulige måder. De har mødt andre hunde og mennesker, inden de er 8 uger. Vi køre tur og møder mange mennesker i alle aldre. Jeg er så heldig, at have 5 børnebørn, og da vi er naboer, er der rig mulighed for at hvalpene lærer børn at kende, i alle aldre. Vi er mest interesseret i at vores hvalpe får et godt liv og for at de får det, skal de ikke være angste eller have dårlige vaner. Hundens første uger er afgørende for hvilken hund det bliver og om den bliver renlig osv.  

Vi foder hvalpene med speciale foder, til hvalpe, fra Royal Canin. Se evt. mere http://www.royalcanin.dk

Inden hvalpene forlader os, har de været ved dyrlægen mindst to gange og ofte tre. Så de er sundhedstjekket og får en sundhedsbog med herfra. Se mere om vores dyrlæge;   http://dyrlaege-pedersen.dk

Alle hvalpe har stambog fra DKK http://www.dkk.dk hvor du også kan finde os, bl.a. under fanen "købhund.dk"

Meget af hvalpepakken er købt hos Tholo http://www.tholo.dk

foto v Yanaika Boom


Din nye hvalp kan leve i op til 18 år, så en smule vente tid er det værd. Vores hvalpe sælges med DKK stamtavle. Vi avler altid hen imod indavls procent på 0 %. Alle vores hunde har PL 0/0 og er udstillet flere gange og mindst avlsgodkendte.

 

Vi prøver at guide vores hvalpe købere til at vælge en hvalp, der passer bedst til deres familie. 

 

Alle vores hvalpe er forskellige i temperament og det er familier også. 
Vores hvalpe er så trygge, at de sover videre selv om at vi gå hen over dem. Verden er ikke ond, man kan stole på den :)

 Aris og Tilde foto v Yanaika

 

 

 Hvad får du med når du køber hvalp fra os:

 

- DKK købskontrakt.

 

- Sundhedsbog fra dyrlægen, din sikkerhed for at hunden er sund.

 

- 2 x ormekur efter dyrlægens ordination.

 

- Hvalpen er tjekket af en dyrlæge 2 gange, 1 gang ved fødsel og 1 gang ved sundheds tjek. 

- Chip.

 

- DKK stambog.    

 

- Indregistrering hos dansk hunderegister.

 

- Vejledning i, at have Bichon Frisé inkl. pelspleje.

 

- Starts pakke med foder til den første tid.

 

 -Lydtræning

 

- De er trænet med halsbånd. 

 

- Hvalpen har været igennem sin første baby bad og klip

 

- Hvalpen har fået klippet negle 

 

- Hvalpen er renlighedstrænet. 

 

- Hvalpen har været ude og køre mindst hver anden dag, efter den er blevet 5 uger, så den er nogenlunde køre vant. 

 

- Burtræning, dagligt således at den ikke går i panik, når den skal med hjem. Den kan også sove i bur om natten, så den føler sig sikker og tryk.

 

- Faste åbnings dage, hvor du kan besøge din hvalp og ellers billeder samt video af dit nye familiemedlem.

- når hvalpen er 1/2 år, er der gensynsdag, hos os.

-tilbud om klippe- og soignerinskursus, efter at du har købt hvalpen

-der fælles gensynsdag, for alle "gamle" hvalpekøbere

- Hvalpen elsker vi og har lagt sjæl i den, vi er ikke en hund fabrik eller et sted hvor hunden er hentet i et andet land og illegalt hentet ind. 

 Det sker at nogle får problemer med at deres hund gør, når de vokser til. Her kan du få tips og triks til at aflærer det (normalt gør Bichon Frise ikke ret meget, da de elsker at være hos deres ejer);

Dansk Kennel Klub - 'Når hunden gør' https://www.youtube.com/watch?v=1R199-MQW60